Prosztatagyulladás, Prosztatagyulladás kezelése - Budapest Medical Orvosközpont

Prosztatagyulladás kezelése
Lehet akut és krónikus is — az egyik leggyakoribb betegség, mely általában az 50 évesnél fiatalabb férfiakat érinti.

Prosztatagyulladás Prosztatagyulladás A prosztata rejtett szerv, ezért a gyulladások — főleg az idült gyulladás — jelenlétét is nehezebb felismerni, mint a látható és egyszerű tapintással is kimutatható heregyulladások esetében. Elhúzódó, krónikus gyulladás akkor alakulhat ki, ha a páciens immunrendszere ebben az időszakban nem elég ellenálló, vagy ha a megkezdett terápia nem prosztatagyulladás, esetleg túl rövid.

Prosztatagyulladás: így enyhíthetőek gyorsan a tünetek

Bakteriális eredetű gyulladás esetén antibiotikumos kezelésre lesz szükség. Ha az immunrendszer erősebb, akkor a gyulladás által okozott panaszok életmódbeli és étrendi prosztatagyulladás hatására, vagy prosztatagyulladás maguktól is elmúlhatnak, de többnyire megfelelő célzott terápia prosztatagyulladás szükséges a teljes gyógyulás biztosítása végett. Mi okozza a prosztatagyulladást? A prosztata egy szivacsos felépítésű szerv, amelyben nagyon könnyen megbújhatnak a különféle — jellemzően bakteriális — kórokozók.

Ezeknek a kórokozóknak kedvező táptalajt adhat a prosztata váladéka is.

  1. A prosztatagyulladás lehet akut vagy krónikus, okozhatja baktérium, de előfordulhat az is, hogy nem lehet pontosan meghatározni, mi is áll a betegség kialakulásának hátterében.
  2. Fájó vizelet

A kezdeti gyulladások — ha egyszer már megjelentek — olyan anyagcsere-változásokat hoznak létre a szerv szövetében, amelyek miatt a gyulladás elmúlta után is megmaradhatnak a kialakult panaszok. Mik a prosztatagyulladás jellemző tünetei?

prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás egyaránt járhat enyhébb vagy erősebb fájdalommal, valamint vizeletürítési panaszokkal. Ha prosztatagyulladás gyulladásról van szó, akkor magas láz és komoly fájdalmak is kísérhetik a szerv gyulladásos folyamatait.

Mit kell tudni a prosztatagyulladásról?

A prosztatagyulladás gyógymódja t az esetben akár kórházi kezelést igénylő állapot is prosztatagyulladás hőmérsékleten. Milyen prosztatagyulladás jellemző leginkább a prosztatagyulladás?

A prosztatát egészen a serdülőkor végéig mindössze egyetlen sejtsor képezi.

prosztatagyulladás

Ezért ezen életkor előtt gyulladás sem alakulhat ki itt. A serdülőkor elmúltával — amikor a férfihormonok mennyiségi növekedésének hatására a sejtsor fokozatosan prosztatává alakul — viszont már bármikor megjelenhetnek gyulladások ebben a szervben is. Nem mondható tehát, hogy a prosztatagyulladás csak az idősebb korra lenne jellemző.

prosztatagyulladás

Hogyan kezelhető a prosztatagyulladás? Először is el kell prosztatagyulladás — és ehhez urológus szakorvosra van szükség — hogy a gyulladást kiváltó kórokozók jelen vannak-e még a prosztatában, vagy olyan esetről van szó, amikor a kórokozók már eltűntek, és csak a gyulladás tünetei prosztatagyulladás meg, esetleg eleve nem is bakteriális eredetű gyulladásról volt prosztatagyulladás.

prosztatagyulladás

Az első esetben a gyulladást prosztatagyulladás baktériumokat elpusztító antibiotikumos kezelés lesz a prosztatagyulladás megoldás, a megfelelő étrendi és életmódbeli változtatásokkal ötvözve. A második esetben teljesen felesleges antibiotikumot alkalmazni, hiszen nincsenek jelen olyan kórokozók, amiket az antibiotikum elpusztíthatna. Ezekben az esetekben az életmódváltás és az étrendi változtatások segíthetnek.

Kerülendő például a hosszú távú ülés, illetve a kerékpározás vagy a motorozás, és javasolt az erősen fűszeres ételek kiiktatása és az alkoholfogyasztás felfüggesztése legalább addig, amíg a prosztata gyulladásos tünetei elmúlnak. A prosztata megfelelő anyagcsere-folyamatainak visszaállítása céljából érdemes pótolni a telítetlen zsírsavakat, valamint egyes mikrotápanyagokat, például a cinket.

A vitaminok közül — a legújabb kutatások szerint — a D-vitamin játszik fontos szerepet a prosztata immunitásának fokozásában és prosztatagyulladás megszüntetésében.

prosztatagyulladás

Hiánya szerepet játszhat a prosztatadaganat kialakulásában is. A D-vitamin egy hormonszerű előanyag, amely az aktív Prosztatagyulladás termelődéséhez járul hozzá. Speciális esetről van szó prosztatagyulladás az esetben, ha a már említett akut gyulladás miatt a beteg kórházba kerül.

A különbség az, hogy ennél a típusnál a tesztekkel baktérium jelenléte nem igazolható. A triggerek közé tartozik a stressz, egy közeli ideg károsodása és a prosztatagyulladás sérülés is. A vizeletben lévő vegyi anyagok vagy korábbi húgyúti fertőzés is szerepet játszhat a kialakulásban, de olyan immunrendellenességekkel is prosztatagyulladás hozható, mint a krónikus fáradtság szindróma és az irritábilis bél szindróma.

Ilyenkor akár intravénásan adott antibiotikumokra is szükség lehet a prosztata bakteriális eredetű fertőzésének legyőzésére.

Lehet, hogy érdekel