Pyelonephritis jelentése, Vesemedence-gyulladás tünetei és kezelése

Dr. Diag - Pyelonephritis chronica

Emiatt leggyakrabban kezeletlen húgyhólyag-gyulladás következtében jelentkezik. Ezt a visszaáramlást elősegíti, ha a vizelet normális irányú áramlása valamilyen, a vesevezetéken belüli pl. Szintén hozzájárulhat a gyulladás kialakulásához a húgyutakon végzett eszközös beavatkozás, cukorbetegség, vagy olyan állapot akár anatómiai, akár működésbeli zavar miattamikor a beteg nem tudja teljességgel kiüríteni húgyhólyagját, így ott túlnyomással bíró vizeletretenció marad.

pyelonephritis jelentése

Emellett rossz közérzet, gyengeség, hányinger, vagy hányás is gyakori. Felismerés: A klasszikus klinikai tünetek felismerése mellett vizeletvizsgálat elegendő a diagnózis megállapításához.

Nő: Bármely életkorban előfordulhat Betegség leírása: A húgyúti redszer krónikus gyulladásos megbetegedése, ami gyakrabban fordul elő nőkben. A betegséget leggyakrabban Escherichia coli baktériumok okkozzák, vesekövesség, illetve a húgyutakban pangó vizelet elősegíti kialakulását. Az akut fertőzésel szemben a krónikus gyulladás enyhébb tünetekkel gyakori vizelési inger, csípő, égő érzés vizelés alatt jár. Betegség lefolyása: A húgyúti redszer krónikus gyulladásos megbetegedése, ami bármely életkorban és mindkét nem előfordulhat, de nőkben gyakoribb. A betegséget általában Gram negatív baktériumok okozzák, leggyakrabban Escherichia coli.

Képalkotó vizsgálatok elsősorban ultrahang az esetleges húgyúti elzáródás, tályog felismeréséhez szükséges. Komplikáló tényező lehet pyelonephritis jelentése idegentest kő, katétera vizeletürülés zavara prosztata-túltengés, hólyagműködési zavar vagy az immunrendszer működészavara cukorbetegség, szervátültetés után.

Komplikált pyelonephritis esetén a gyulladás és a komplikáló tényező együttes kezelése nélkülözhetetlen.

pyelonephritis jelentése

Kezeletlen, vagy helytelenül kezelt, súlyos pyelonephritis jelentése a vesekéregben tályogok alakulhatnak ki, melyek ultrahanggal vagy CT-vizsgálattal igazolhatók és műtéti megoldást igényelnek.

A vizelettenyésztés eredményének megérkezéséig a helyi kórokozó-viszonyok ismeretén alapuló empirikus — azaz előzetes orvosi tapasztalatokon alapuló — parenterális antibiotikus terápia szükséges, mely általában fluorokinolon, harmadik generációs cefalosporin adását pyelonephritis jelentése. Amint a vizelettenyésztés vizsgálat felfedi a kórokozó baktériumot leggyakrabban Pyelonephritis jelentése coli és annak különböző antibiotikumokra való érzékenységét, ez a kezelés módosítható.

pyelonephritis jelentése

Az antibiotikus terápiát még lázmentes napig javasolt fenntartani. Komplikált esetben az antibiotikus kezelés önmagában nem elegendő, magát a komplikáló tényezőt is kezelni kell.

A vérvétel alkalmával a gyulladásos paramétereknek van nagy jelentősége, illetve a vesefunkciós értékeknek. Az általános vizeletvizsgálatnál a fehérvérsejt szám és vizelet üledéket nagyon mérvadó, illetve vizelettenyésztés alkalmával a pontos baktériumtörzsről és a baktériumok érzékenységéről kapunk információt. Így a pyelonephritis jelentése antibiotikumos kezelés pontosan meghatározható. A laborvizsgálatokon túl képalkotó diagnosztika is történi. Az ultrahang vizsgálat folyamán képet kaphatunk a vese állapotáról, az esteleges elfolyási nehézségekről, esetleges vese rendellenességről, melyek további vizsgálatokat pl: CT, urográfia indikálhat.

Ez leggyakrabban vizelet valamilyen módon a vesemedencéből való elterelését jelenti, vagy a húgyvezetékbe felhelyezett ún. Műtéti kezelés: Amennyiben a beteg állapota a célzott antibiotikumos kezelés és az esetlegesen szükséges vizeletelvezetés dacára súlyossá válik és szeptikus állapotba kerül, a fertőző gócot meg kell szüntetni.

pyelonephritis jelentése

Ez a vese műtéti feltárását és eltávolítását jelentheti. Megelőzés: Tekintettel arra, hogy az akut vesemedence gyulladás legtöbbször felszálló fertőzés következménye, javasolt az állapotot többnyire megelőző hólyaghurut időben megkezdett, megfelelő antibiotikus kezelése.

A tesztcsíkok gyors szűrővizsgálatra alkalmasak. A leukocyta észteráz-teszt a pyuriát, a nitritteszt a bélbaktériumok jelentős jelenlétét érzékeli. Ha mindkettő negatív, de a klinikai gyanú fennáll, a vizeletüledék vizsgálata szükséges. Pyuriát az jelent, ha látóterenként több mint öt fehérvérsejt látható.

Lehet, hogy érdekel