Utócsepegés férfiaknál

Típusok és okok – TENA

Férfigondok tabuk nélkül — a jóindulatú prosztata megnagyobbodásról Az egyik férfiakat érintő tabu téma - mellyel szinte minden férfi találkozik élete során - a vizeletürítési zavar.

prosztatagyulladás korai tünetei

Lovász Sándor urológusunkkal a leggyakoribb tüneteket, a megnagyobbodás folyamatát, valamint a kezelési lehetőségeket vettük sorra. A prosztata jóindulatú megnagyobbodásáról: A prosztata simaizmainak és mirigyeinek felszaporodása, a sejtek számának növekedése illetve az izomsejtek méretének növekedése a prosztata méretének növekedéséhez vezet.

A megnagyobbodott prosztata a rajta keresztül futó húgycső összenyomásával okozza többek között vizeletürítési utócsepegés férfiaknál.

fájdalmas vizelés vér

Kialakulhat inkontinencia a vizelet utócsepegés férfiaknálhosszú távon pedig húgyúti fertőzések, gyulladások is felléphetnek, mely akár vesekárosodáshoz vezethet. A leggyakoribb tünetek: a vizelet nehezebben indul el, igen vékony, cérnaszálszerű sugárban ürül és ezért egy-egy hólyagkiürítés sokáig elhúzódik a gyakori vizelési inger hirtelen jelentkező, sürgető vizelési inger vizeletürítéshez erőlködnie kell erős utócsepegés férfiaknál alkalmazva gyakori éjszakai vizelés egyszerre kevés vizelet távozik, gyenge sugárban ürülő vizelet vizelés utáni maradék érzés a hólyagban több adagban történő vizelés vizelés közbeni vizeletmegállás, elhúzódó, hosszan tartó vizelés vizelés utáni vizeletcsepegés utócsepegésvizelettartási képtelenség inkontinencia fájdalmas vizeletürítés, alhasi fájdalom Kezelési módok: Utócsepegés férfiaknál BPH okozta panaszok az esetek jelentős részében gyógyszeresen jól kezelhetők.

2 évig nem kezelte a prosztatagyulladást

A súlyosabb, gyógyszeres kezelésre egyáltalán nem, vagy bizonyos idő elteltével már nem reagáló esetekben műtéti beavatkozásra kerül sor, mely a prosztata mirigyállományának eltávolításával jár. Műtéti kezelésre akkor van szükség, ha teljes vizeletelakadás következik be, vagy hólyagkövesség, hólyagdivertikulum kitüremkedés alakul ki, illetve ha a beteg panaszai fokozódnak, életminősége a korábban jól bevált kezelés mellett rosszabbodott.

A műtét elvégezhető nyílt sebészi feltárással, illetve metszés nélkül, a húgycsövön bevezetett endoszkóp segítségével is.

Lehet, hogy érdekel