Carros prosztatagyulladással. Olvasási mód:

Még mindig nem elég egészségtudatosak a férfiak

carros prosztatagyulladással

Bár az elmúlt néhány évben javult a helyzet, a férfiak többsége továbbra sem foglalkozik megfelelő mértékben az egészségével. Különösen, ha az urológussal való találkozásról van szó.

A magyar férfiak nehezen veszik rá magukat, hogy rendszeresen járjanak szűrővizsgálatra, elmenjenek orvoshoz és nyíltan beszéljenek kínosnak vélt intim panaszaikról.

Ezt támasztják alá az európai lakossági egészségfelmérés ELEF ­-es adatai, a Világgazdaság  korábbi ismertetetése szerint a 65 éves férfiak 39 százaléka soha nem volt még prosztatavizsgálaton, holott hazánkban évente több mint négyezer prosztatadaganattal küzdő beteget regisztrálnak.

A keringési rendszer betegségei mellett a daganatos megbetegedések vezetik a magyar halálozási statisztikákat, ezért a korai carros prosztatagyulladással és kezelést lehetővé tevő szűrővizsgálatoknak óriási jelentőségük van a megelőzésben, hiszen így a férfibetegségek is hatékonyabban gyógyíthatók.

Kezdődik a férfiegészség hónapja

Sok esetben csak akkor kerülnek szakorvoshoz, amikor már komoly fájdalmaik vannak, ez pedig egy súlyos betegség előrehaladottabb stádiumát is jelentheti. Éppen ezért a férfiaknak fontos tisztában lenniük azzal, hogy bizonyos betegségek, mint például a prosztatarák, amely a második leggyakoribb tumoros megbetegedés a férfiak körében kezdetben akár tünetmentesek is lehetnek.

 • BrandChannel: Hétköznapi trükkök, melyek segítségével megelőzhető a prosztatagyulladás | csodano.hu
 • Proxelan - Posts | Facebook
 • A krónikus prosztatagyulladás elleni gyógyszerek súlyosbodása
 • Nephrolithiasis és prosztatagyulladás
 • Miért fáj az alsó has prosztatagyulladással
 • Prosztata mirigy kezelése népi gyógymódokkal

Azonban semmi esetre sem szabad elbagatellizálni ezeket a jeleket, mert sokkal súlyosabb elváltozásra is utalhatnak, például vizelettartási problémákra vagy merevedési zavarra. A vizelési panaszok hátterében jellemzően prosztataproblémák állnak. Azok legelső tünete lehet a gyakori, sürgető vizelési inger, nehezen kiüríthető hólyag, esetleg carros prosztatagyulladással.

carros prosztatagyulladással

A prosztata ugyanis mintegy körbeveszi a húgycsövet, így elváltozás esetén akadályozhatja a vizelet kiürülését. Fiatalon inkább heveny, később krónikus prosztatagyulladás fordul elő, időskorban pedig a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, illetve daganata jellemző.

prosztatagyulladás

Prosztatagyulladás bármely életkorban előfordulhat, okozhatja bakteriális fertőzés vagy gyulladásos góc. Tünetei lehetnek a carros prosztatagyulladással vizelés, a csípő, égő érzés, a hidegrázás, a láz, a véres vagy gennyes vizelet.

A Movember elnevezésű nemzetközi mozgalomnak idén novemberben is célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára. A férfiak carros prosztatagyulladással hajlamos halogatni az orvosi vizsgálatokat, főleg akkor, ha nincs különösebb panasz, vagy kényes területeket érint a probléma. Gyakran már csak akkor kerülnek szakorvoshoz, amikor komoly fájdalmakkal küzdenek, ez pedig akár előrehaladottabb stádiumát is jelentheti egy betegségnek.

A hosszabb ideje fennálló, úgynevezett krónikus prosztatagyulladásnál a tünetek enyhébbek és lassabban alakulnak ki, viszont deréktáji fájdalmak és potenciazavarok is jelentkezhetnek.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás leggyakoribb tünete a vizelési nehézség.

Még mindig nem elég egészségtudatosak a férfiak

A prosztata tömege nő, idősebb korra a kiinduló méretének akár a többszöröse is lehet, így gátolja a vizelet húgycsövön keresztül történő akadálymentes carros prosztatagyulladással.

Mivel nem képes megfelelően kiürülni a vizelet, bakteriális fertőzés és húgyúti gyulladás is kialakulhat. Prosztatadaganat az 50 év feletti férfiak mintegy hatodánál fordul elő.

carros prosztatagyulladással

Kialakulásának kockázatát növelheti az örökölt családi hajlam, a korábban lezajlott ivarszervi betegségek és a káros szenvedélyek. A betegség korai szakaszában tünetmentes, illetve nagyon hasonlít más prosztatagondok okozta panaszokra, ezért csak szakorvosi vizsgálattal diagnosztizálható.

carros prosztatagyulladással

Ha idejében felismerik, jól kezelhető, és csak minimális hosszú távú következményekkel jár. Mint megírtukidén rendhagyó módon, nagyrészt online zajlanak a férfiegészség hónapjának eseményei.

A prosztatarákos férfiakat segítő, 10 Ezer Lépés Program szervezői is a közösségi oldalukon tesznek közzé hasznos információkat.

 • prosztatagyulladás | hu
 • Ha gondok vannak a prosztatámmal, akkor felejtsem el az autós kirándulást? | hu
 • Prosztatagyulladás és hepatitis
 • Heparin kenőcs prosztatagyulladás
 • Prosztatagyulladás a prosztata nem megnagyobbodott
 • Heparin kenőcs prosztatagyulladás

Lehet, hogy érdekel