Köhögési inkontinencia

Időseket érintő vizeletinkontinencia: a legfontosabb szakkifejezések listája.

Rákász István Létrehozva: Rákász Istvánaz Urológiai Központ szakorvosa szerint a köhögéskor, nevetéskor szivárgó vizelet problémáját nem szabad köhögési inkontinencia venni.

Fiatal és középkorú nőkben ez a vizelet inkontinencia leggyakoribb formája. Okozhatja a húgyúti záróizom meggyengülése, ami például születéskor, medencekörnyéki műtétek után jelentkezhet, illetve köhögési inkontinencia húgycső, illetve a húgyvezetékek rendellenes elhelyezkedése. Menopauza után az ösztrogén hiány csökkenti a húgycső rugalmasságát a vizelet áramlásával szemben. Férfiakban a stresszinkontinencia prosztataműtét után léphet fel, ha a húgycső felső része vagy a húgyhólyagnyak megsérül.

Mi az a stressz inkontinencia? Az inkontinencia a vizelet visszatartásának nehézsége, esetleg képtelensége.

reumás prosztatagyulladás

köhögési inkontinencia Leggyakoribb típusa a stressz köhögési inkontinencia, ami azt jelenti, hogy a vizelet megtartásáért felelős izmok meggyengülése miatt fizikai nyomás hatására, tehát köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor elcseppen, szivárog a vizelet. Minden olyan folyamat, tevékenység, köhögési inkontinencia hirtelen hasi nyomásemelkedéshez vezet,  létrehozhatja a vizelet elcseppenést, így például edzés, nehéz tárgyak felemelése, ugrálás vagy akár szexuális együttlét is.

Bár a stressz inkontinencia kialakulásának számos rizikófaktora lehet, van néhány olyan ok, amely határozottan meggyengítheti a medencefenéki izmokat.

A végbél biológiai programjai

Ilyen például a terhesség, a szülés, az elhízás és egyes gyógyszerek. Az első két ok miatt nyilvánvaló, hogy a probléma erősebben érinti a nőket közel egyharmaduk találkozik a stressz inkontinenciával élete soránde férfiaknál is előfordulhat. Mivel 40 éves kor felett nagyobb a rizikója köhögési inkontinencia kialakulásnak, az idősebb nők alkotják a legnagyobb rizikócsoportot, különösen, ha az alábbi kockázati tényezők is jelen miért kell kezelni a prosztatagyulladást tartós köhögéssel járó betegség, túl sok alkohol- és koffeinfogyasztás, dohányzás, a medence régiójában történt műtét.

A panaszok részletes megismerése után fizikális vizsgálattal tapintással megállapítható a kismedencei szervek elhelyezkedése. A fizikális vizsgálat vaginális illetve végbélen keresztüli vizsgálatot foglal magába. Fontos a vizelet laboratóriumi tenyésztéses vizsgálata, amellyel megállapítható az, hogy van-e genny vagy baktérium a vizeletben.

Hogyan lehet ezt diagnosztizálni, kezelni? Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. Amennyiben kimondható a stressz inkontinencia diagnózisa, számos kezelési lehetőség merül fel, amelyek közül a probléma okának, mélységének és a lehetőségeknek megfelelően kell választani, illetve kombinálni lehet az egyes opciókat.

psa érték 10 felett

Speciális torna Nagyon jó hatású és mellékhatás mentessége miatt is erősen ajánlott megoldás a medencefenék izmainak, a gátizmoknak megerősítése speciális tornával. E tekintetben szakembert és megfelelő tréninget is tud ajánlani az urológus.

adenoma jelentése

Főként időseknek jelenthet megoldást a toilet tréning, amikor köhögési inkontinencia vizeletürítés nem inger szerint történik, hanem beállított időpontokban, óránként. Műtéti eljárás Ha nem segít más módszer, szóba jöhet a sebészi megoldás, amelynek legfőbb célja a húgycső megfelelő alátámasztása,  általában  szalag   vagy háló  beültetéssel. Ennek tisztázására az adott helyzetben optimális megoldás lehet a távkonzultációamely során akár életmódbeli tanácsokat, hasznos gyakorlatokat is be tudunk mutatni a pácienseknek, illetve megbeszélhetjük, van-e szükség a későbbiekben személyes vizsgálatra, kezelésre — ismertette Rákász doktor.

Forrás: Urológiai Központ www.

Lehet, hogy érdekel